در این مطلب به معرفی یک نرمافزار بسیار کم حجم و کاربردی جهت آمادهسازی دادههای فارسی برای انجام تحلیل شبکه اجتماعی پرداختهایم.
.
یکی از اولین مسائلی که محققان علاقمند به تحقیق در باب شبکههای اجتماعی واقعی و مجازی با آن مواجه هستند آمادهسازی دادهها و ثبت و ضبط آنها در قالب دادههای رابطهای جهت انجام آزمونها و تحلیل شبکه اجتماعی است.
.
در مطلب قبلی در اینجا چگونگی استفاده از دادههای فارسی در نرم افزار پاجک و آمادهسازی دادهها جهت تحلیل را توضیح دادیم، در این مطلب هدف معرفی نرم افزار راورماتریس است که توسط جناب آقای دکتر محمد توکلیزاده راوری عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه یزد تهیه گردیده و برای آمادهسازی دادهها در فرمت ماتریس همجواری و ورود به نرم افزار تحلیل شبکه قابل استفاده است.
.
کار با این نرم افزار ساده بوده و یک راهنمای بسیار کاربردی برای آن تهیه شده است که چگونه میتوان دادههایی در خصوص ارتباطات افراد، و یا کلیدواژههای مقالات و همنویسندگی و… را با استفاده از آن به ماتریس تبدیل کرد و بعد اقدام به وارد کردن آن ماتریس در نرمافزاری مثل یوسینت و یا نود ایکس ال جهت تحلیل بیشتر نمود.
.
یکی از کاربردهای بسیار مناسب این نرمافزار در ورود سریع دادههای ناظر به ارتباطات درون سازمانها میباشد که شبکهی روابطی واقعی برای نقل و انتقال تجارب کاری و یا ارتباطات میان کارکنان است و ممکن است در جایی ثبت و ضبط نشده باشد و محقق نیاز دارد خود اقدام به ثبت و ضبط آنها بر اساس اطلاعات ارائه شده توسط کارکنان نماید که بدین طریق فقط کافی است تمام افرادی که یک نفر نام برده است که با آنها ارتباط دارد را با درج علامت % در نرمافزار راورماتریس در یک ردیف وارد نمایید و فرآیند تبدیل و آمادهسازی جهت تحلیل را تسریع ببخشید.
.
لینک دانلود این نرمافزار که حجمی بسیار کم داشته و نیاز به نصب نیز ندارد اینجا است و لینک دانلود فایل راهنمای آن اینجا است؛ همچنین جهت طرح سوالات و مباحث در خصوص این نرم افزار میتوانید به وبلاگ آقای دکتر توکلیزاده مراجعه کنید.
.
در زیر ماتریسی که اینجانب بر اساس فعالیتها و همکاریهای اعضای اصلی گروه تحلیل شبکه اجتماعی با یکدیگر داشتهاند با استفاده از این ماتریس تهیه کردهام را مشاهده میکنید.
در این عکس نیز گراف حاصل از ورود ماتریس به نرم افزار یوسینت را مشاهده میکنید. همانطور که محققان محترم اطلاع دارند استفاده از فونت و دادههای فارسی در نرمافزار یوسینت با مسائل مختلفی مواجه است که نیاز به بهرهگیری از یونیکد UTF8 دارد که به روش قبلی توضیح داده شده برای نرم افزار پاجک مقدور نیست، اما با کپی کردن ماتریس تهیه شده از راورماتریس در درون Matrix Spreedsheet در یوسینت امکان مشاهده دادهها و دریافت خروجیهای فارسی از آن به وجود میآید. همچنین میتوان از ماتریس تهیه شده با راور ماتریس جهت ورود به نرمافزار نودایکس ال و تحلیل بیشتر با آن نیز بهره گرفت. در عکس آخر کپی کردن ماتریس به دست آمده در ماتریس اسپریدشیت یوسینت نمایش داده شده است.
نتیجه کپی کردن ماتریس در ماتریس اسپریدشیت یوسی نت (جهت مشاهده عکس در اندازه واقعی و بزرگتر بر روی آن کلیک کنید)